انواع بال ولو:
برای دسته بندی این قطعات باید به ساختمان و شکل طراحی آن ها توجه کرد. در طراحی این شیرها، دو جزء مجزا وجود دارد. یکی بدنۀ شیر و دیگری بخش توپی آن می باشد. به همین خاطر دو نوع دسته بندی می توان برای این قطعه متصور شد.
انواع بال ولو بر اساس طراحی بدنه :
بدنۀ شیر های توپی را می توان به صورت یک تکه، دو تکه و سه تکه طراحی نمود که این قطعات به کمک جوش و یا مهره و پیچ به هم متصل می شوند. قیمت شیرهای دو تکه و سه تکه اگرچه بالاتر است، اما هزینه های تعمیر آن ها پایین تر خواهد بود. ضمن اینکه جهت تعمیر شیرهای سه تکه، دیگر نیازی به خارج کردن کامل شیر از خط لوله نیست. بدنۀ این قطعه اغلب از جنس چدن ، فولاد ضد زنگ، مواد پلیمری و دیگر آلیاژهای فلزی است. مبنای انتخاب این آلیاژها کارایی این قطعه می باشد.
شکل طراحی بدنه وقتی اهمیت پیدا می کند که قرار به تعمیر و یا تمیزکاری شیر باشد. از این نظر بال ولو را می توان به سه زیر دسته تقسیم بندی کرد که در ادامه شکل طراحی هر دسته را بررسی خواهیم نمود.
معایب شیر توپی:
یکی از معایب شیر توپی این است که اگر دسته شیر در حالت نیمه باز قرار داشته باشد جریان یک دستی زمان عبور سیال برقرار نخواهد شد و جریان کاملا آشفته خواهد بود و در صورتی که شیر به مدت طولانی به صورت نیمه باز قرار گیرد ، نشیمن گاه شیرتوپی که اصولا از جنس نرمی مثل EPDM و یا PTFE می باشد آسیب پیدا می کند و سبب جابجا شدن نشیمنگاه و یا درگیری توپ داخل شیر می شود.
مزایای استفاده از شیر توپی :